PREHRANA

 Hrčke hranim z hrano JR Farm (katero priporočajo tudi vzreditelji iz tujine in je povsem naravna) . Hrček jo lahko užije v neomejeni količini. Poleg tega jedo tudi seno, domače sadje, študentsko sadje, suho sadje.  Breje samičke hranim tudi s skuto in večijmi količinami žuželk, prav tako tudi mladičke. Torej poleti bolj sveže, pozimi bolj suho. 

VZREJA

Ker stremim k vzreji lepih in močnih hrčkov, za vzrejo uporabljam le temu primerne posameznike. Tu je še posebno pomembna vloga samic, ki mora za vzrejo krepkega, zdravega in močnega zaroda, imeti tudi sama temu primerno težo. Vse moje vzrejne samičke so težke okoli 200 gramov, nekatere to težo tudi presegajo. Če samička tem standardom ne zadostuje, jo iz vzreje upokojim.  To lahko primerjamo z brezrodovniškimi hrčki med katerimi nekateri ne presegajo tudi 100 gramov. Seveda je pomemben tudi samec. Ker so samci že po naravi manjši in lažji od samic, se teže mojih samcev gibljejo okoli 150-160 gramov. Izjema je Felix iz Poljske, ki tehta kar 230 gramov, njegov brat na Češkem pa kar 260 gramov! Tako, da pri meni večkrat pretehta teža hrčka in druge genetske vrline kot sama barva. 


Kot že omenjeno pa so moji hrčki popolnoma navajeni na človeško roko. Seveda se posamezniki med seboj po temperamentu tudi razlikujejo, tako kot ljudje. Nekateri potrebujejo več potrpljenje, nekateri so zelo mirni, nekateri zelo živahi. Moram pa povedati, da se temperament rodovniških hrčkov bistveno razlikuje od tistih brez. So dosti bolj krotki in zaupljivi do človeka, kar je posledica večgeneracijskega izbora le najboljših posameznikov. 

Share this page